Vyše 13-tisíc ľudí! Toľko sa dnes prišlo pozrieť na Nemocnicu novej generácia v Michaloviach

Vyše 13-tisíc ľudí si dnes prišlo pozrieť priestory novej modernej nemocnice, ktorá vyrástla v Michalovciach. Počas sobotňajšieho dňa otvorených dverí mali návštevníci možnosť nahliadnuť do operačných sál, prezrieť si urgentný príjem či pôrodné izby a lekári im na jednotlivých úsekoch vysvetlili všetko, čo ich zaujímalo. Z novej nemocnice, prvej, ktorá vznikla na Slovensku za posledných 30 rokov, boli návštevníci nadšení.

„Tesne predtým, než do nemocnice začneme sťahovať prvých pacientov, chceli sme verejnosti ponúknuť jedinečnú príležitosť si priestory nemocnice pozrieť. A záujmom verejnosti sme boli mimoriadne prekvapení. Celkovo sa v nemocnici vystriedalo vyše 13-tisíc ľudí, ktorí nám dali veľmi pozitívnu spätnú väzbu. Je to pre nás veľká pocta a veríme, že ich očakávania naplníme,“ uviedol Vladimír Dvorový, riaditeľ michalovskej nemocnice, ktorá je súčasťou siete nemocníc Svet zdravia.

Návštevníci už o 10:00 h, kedy nemocnica otvorila svoje brány, kompletne naplnili veľkú vstupnú halu a ľudí neubúdalo počas celého dňa ani v podvečerných hodinách. Až do 18:00 h na jednotlivých poschodiach mohli vidieť, ako vyzerá moderná operačná sála, pôrodná izba, prezrieť si urgentný príjem, izby pre detských pacientov, počítačový tomograf či kaplnku, ktorá je tiež súčasťou nemocnice. Okrem prehliadky nemocničných priestorov im lekári a zdravotníci ukázali aj to, ako poskytnúť prvú pomoc pri zástave dýchania, skontrolovali znamienka či zmerali telesné hodnoty. Na návštevníkov čakal aj bohatý sprievodný program.

„Môj pocit z dnešného dňa je krásny. Ľudia tu chodia v eufórii, s nadšením aj očakávaním a sú prekvapení, čo im táto nemocnica môže ponúknuť,“ hovorí Milena Cifruľáková, manažérka klastra Žena a dieťa, ktoré spája oddelenia ako gynekológia, pôrodnica či pediatria. Vysvetľuje, že ľudia sa jej najčastejšie pýtali na vybavenie izieb. „Každá z izieb má toaletu a sprchu, káblovú televíziu, wifi prístup a postele sú polohovateľné. To bolo pre nich veľké prekvapenie, na také vybavenie nie sú v štandardnej izbe zvyknutí,“ dodáva.

Pozrieť si novú nemocnicu neprišli len Michalovčania, ale aj mnoho ľudí zo širokého okolia. 36-ročná Košičanka Dominika podotýka, že nová nemocnica vyzerá takmer ako hotel. „Človek má pocit, že tu chce prísť, hoci je to nemocnica. Sú to skutočne dôstojné podmienky pre pacientov. Tí tiež nemusia chodiť z budovy do budovy, všetky vyšetrenia im urobia na jednom mieste, kde sú sústredení špecialisti. Túto logickosť veľmi oceňujem,“ opisuje svoje prvé pocity.

Nová michalovská nemocnica, ktorú budovali viac ako 2,5 roka, má operačné sály so superčistým vzduchom, organizačnú štruktúru zloženú z klastrov, vyše 300 lôžok, centrálnu prípravovňu liekov, komfortné pôrodné izby či urgentný príjem s modernou triážou na triedenie pacientov, ktorých bezpečnosť zaručia čiarové kódy, a liečivé prostredie.

Nemocnica bude fungovať podľa najmodernejších zahraničných štandardov, aj preto dostala prívlastok nemocnica novej generácie. Pre celé východné Slovensko sa má stať nadregionálnym centrom pre akútnu medicínu. Zdravotnú starostlivosť bude poskytovať v rámci verejného zdravotného poistenia.

Do novej nemocnice by sa pacienti mali začať sťahovať 5. decembra a presuny by mali byť ukončené do Vianoc. V plnohodnotnom prevádzkovom režime by mala fungovať v druhej polovici januára. Na budúci rok sa následne plánuje spustenie procesu výstavby nového pavilónu polikliniky. Táto časť má vzniknúť na pôde súčasného chirurgického pavilónu.

KĽÚČOVÉ FAKTY O NEMOCNICI NOVEJ GENERÁCIE V MICHALOVCIACH:

  • moderná architektúra vytvárajúca liečivé prostredie (prízemie a tri nadzemné poschodia s vnútornými átriami),
  • urgentný príjem novej generácie, – komplexná rádiodiagnostika s CT (počítačový tomograf) a MR (magnetická rezonancia),
  • OAMIS (oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti),
  • lôžkové časti (339 plávajúcich lôžok v novej budove; celkový počet lôžok nemocnice vrátane infektologického a onkologického pavilónu bude až 443),
  • vysoký podiel jednolôžkových izieb,
  • unikátne podlahové kúrenie a chladenie v celej budove,
  • 8 moderných operačných sál,
  • nové oddelenie jednodňovej chirurgie,
  • 4 pôrodné izby a moderná pôrodná zákroková sála,
  • moderný parkovací systém, 170 parkovacích stojísk pre pacientov, návštevníkov a zamestnancov,
  • pripravenosť na nemocnicu bez papierov,
  • celková investícia v objeme 34 miliónov eur,
  • spoločný projekt Sveta zdravia, Košického samosprávneho kraja a Michaloviec,
  • začiatok prevádzky: druhá polovica decembra 2017;
back to homepage