Nová michalovská nemocnica uskutočnila prvú operáciu i prvé pôrody

Nemocnica novej generácie Svet zdravia Michalovce, ktorú koncom novembra slávnostne otvorili, už má za sebou prvú operáciu i prvé tri pôrody. Hoci len tento týždeň ukončila sťahovanie pacientov do svojich nových priestorov, lekári už stihli v nemocnici priviesť na svet prvých novorodencov i úspešne uskutočniť prvú chirurgickú operáciu.

Jedno z prvých detí, ktoré sa narodilo v novej michalovskej nemocnici, je chlapček Maximilián. Na svet prišiel v stredu 13. decembra hodinu pred polnocou. „Rodička prišla do nemocnice s rozbehnutou pôrodnou činnosťou, takže fyziologický pôrod prebehol rýchlo a všetko je v poriadku,“ hovorí MUDr. Silvia Zambová, ktorá pôrod viedla a tiež sa o rodičku starala počas tehotenstva. Michalovce porovnateľné s Londýnom Mama malého Maximiliána, 30-ročná Michalovčanka Anna, nerodila v tradičnej pôrodnej sále či v pôrodnom boxe. V michalovskej nemocnici totiž rodičky nájdu štyri moderné pôrodné izby hotelového štandardu, v ktorých prebieha celý pôrod a sú vybavené ako plnohodnotné pôrodné sály. „Maximilián je moje druhé dieťa a prvýkrát som rodila v špičkovej londýnskej nemocnici, kde priviedla na svet svoje dieťa aj Victoria Beckham. Nová nemocnica v Michalovciach však za tou britskou svojím štandardom nezaostáva a cítim sa v nej veľmi príjemne. Personál mi počas pôrodu venoval neustálu pozornosť a pravidelne ma kontroloval, za čo som im vďačná,“ povedala mamička po pôrode. Maximilián má 50 centimetrov a 3,40 kilogramu. Dieťa ostáva po pôrode s mamou Lekárka Zambová podotýka, že počas pôrodu v novej nemocnici sa venuje rodičke a novorodencovi viac personálu, aby im zaistili čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť a komfort. Pri pôrode Maximiliána napríklad asistovali dve pôrodné asistentky – jedna pomáha lekárke, druhá poskytovala podporu budúcej matke a hovorila jej, čo má robiť. Po pôrode bol tiež malý Maximilián neustále v kontakte s mamou. Za novorodencom totiž prichádza detský lekár a detské sestry priamo do pôrodnej izby. Pôrodná izba tiež poskytuje rodičkám príjemné prostredie, väčší komfort s vlastným sociálnym zariadením a súkromie. „Keďže mamička bola na izbe sama, nebola rušená napríklad inou rodičkou, ktorá tiež predycháva svoje bolesti, čo prispelo k jej väčšej psychickej pohode. Personál mal tiež v pôrodnej izbe dostatok priestoru a keďže celý pôrod prebiehal v jednej miestnosti, nemuseli sme rodičku presúvať a hneď po príchode sme ju uložili na posteľ a sledovali,“ zhodnotila pôrod Zambová.

Prvá operácia Prvú operáciu podstúpil v novej michalovskej nemocnici 60-ročný Stanislav z obce Remetské Hámre. V pondelok 11. decembra ho akútne prijali na urgentnom príjme s črevnou nepriechodnosťou. Hneď po príprave bol okamžite operovaný. „Tým, že sú všetky potrebné pracoviská sústredené na jednom mieste, celý predoperačný proces prebiehal veľmi rýchlo a umožnil urgentnú operáciu v najskoršom možnom čase bez prestojov. To bola pre nás jedna z najväčších výhod novej nemocnice,“ uviedol primár chirurgie MUDr. Štefan Kvak, ktorý pacienta operoval. Operácia podľa primára prebehla úspešne a bez problémov, pacient je stabilizovaný a čoskoro by mal byť prepustený domov. Nemocnica disponuje šiestimi centrálnymi operačnými sálami so špičkovými prístrojmi. Dve z nich sú vybavené technológiou prúdenia superčistého vzduchu, čo vytvorí vysoko sterilné prostredie. Väčšina prístrojového vybavenia visí zo stropu, čo umožní účinnejšiu a rýchlejšiu dezinfekciu miestnosti. Na operačných sálach sú napríklad i veľkoplošné obrazovky, na ktorých si členovia operačného tímu môžu nechať zobraziť röntgenové snímky a videotechnika umožní streamovať priame prenosy operácií.

back to homepage